8. srp 2012.


LCHF-TORTA SA MALINAMA
Pod od bademovog ili ljesnikovog brasna:
100 g ljesnjaka ili badema (1,75 dl)
3 bjelanca
Cokoladna krema:
180 g tamne cokolade ( 80% kakao)
170 g tecnog slaga (ca 2 dl, Brzo i fino ili Z´bregov, procitaj sadrzaj jer biraj samo taj sto ima 36-40 % masnoce, obicno ima malo zgusnjivaca karagenan i nista vise)
1 jaje
70 g slaga (skoro 1 dl)
Maline i slag
Uradi ovako:
Pod:
Samelji bademe ili ljesnjake u mixeru ili elektricnom mlinu za kafu. Umuti bjelancad da bude cvrst snijeg i sastavi pazljivo sa mljevenim bademima/ljesnjacima. Prespi sve zajedno u okrugli kalup za pecenje po mogucnosti da se moze rastaviti dno od strana. Moze se staviti papir za pecenje na dno kalupa ili samo namazati puterom i isto po zelji posuti malo kokosa.
Peci na 175 stepeni oko 10-15 minuta. Pod treba biti cvrst. Uradi kremu od cokolade dok se kolac pece.
Cokoladna krema:
Prokuhaj 170 g slaga, stavi cokoladu i pusti da se istopi uz pazljivo mijesanje. Posebno pomijesaj 70 g slaga i 1jaje u jednoj zdjeli. Kad se mjesavina slaga i cokolade ohlade saspi u mjesavinu jajeta sa slagom i promijesaj.
Smanji rernu na 160 stepeni. Saspi smjesu u kalup preko ispecenog poda i peci jos 20-25 minuta, ili dok se krema ne ucvrsti. Moze da bude malo meksa u sredini.
Izvadi kolac iz rerne i pusti da se skroz ohladi. Pazljivo nozem odlijepi kolac sa strane i odvoji stranice, skloni eventualno papir za pecenje sa dna.
Serviraj sa malinamai umucenim slagom!
Nasla sam recept na svedskom, na facebooku, evo adresa:
http://www.facebook.com/groups/229006743846710/

Nema komentara:

Objavi komentar