26. lip 2012.

Djeci pravi puter i pravo mlijeko!


2009 u Svedskoj, Eskilstuna

Maslac i pravo mlijeko za djecu u skolama u Eskilstuni

09-08 2010 
 

                   (NARODNO ZDRAVLJE I ISHRANA)

Dinka Hodzic (narodna stranka) je napisala u novembru 2009 prijedlog da djeca koja dobijaju hranu u skoli u  Eskilstuni mogu da biraju pravo mlijeko i pravi puter, kao alternativa za lako mlijeko i laki margarin. Demokratija u ishrani jednostavnije receno. Taj prijedlog je potpisao i sam vodja narodne stranke Niklas Frykman.

Dinka Hodzic je takodjer organizovala otvorenu diskusiju 10 november 2009 koja se odrzala u zgradi parlamenta Eskilstune, koja je bila puna sa nesto vise od 300 zainteresovanih posjetilaca. Gosti su bili takozvani kostdoktorn (doktor za ishranu) Andreas Eenfeldt (doktor opste prakse), Torsten Mossberg ( Nacionalni odbor odgovoran za rad medicinskih radnika), Irene Mattisson (Dr med. vet., nutritionist, Livsmedelsverket - odbor za preporuku zivotnih namirnica), Bengt Ingerstam (predsjednik  udruzenja "Konsumenti u saradnji"), Ralf Sundberg (docent, transplantacioni kirurg, LCHF.se) i Leif Lundberg (civilinzinjer, LCHF.se). Leif je ispricao o dobrom primjeru  ”Hrana za skolsku djecu u komuni Partille” u Svedskoj i projektu koji je u toku u cijeloj Svedskoj koji ze zove ”Skolski ustanak protiv lightproizvoda”.

Tema diskusije je bila "Ishrana sa malo ili puno masnoce … razni stetni dodaci u industrijski proizvedenoj hrani? Sta kazu istrazivaci, institucije i ucesnici u diskusiji?"

Na kraju veceri je Bengt Ingerstam postavio pitanje svima, 300 posjetilaca, ako netko od njih misli prioritirati margarin umjesto pravog maslaca. Nitko nije podigao ruku! Jedna osoba iz publike je upitala Irenu Mattisson ako Livsmedelsverket misli preporuciti skolskoj djeci maslac kao alternativu za laki margarin. Irenas odgovor je bio da to nije aktuelno. Prijedlog je izazvao vruce diskusije vise puta u parlametu i u lokalnim novinama Eskilstuna Kuriren da bi na kraju donijeli odluku da skolske kuhinje imaju u frizideru maslac i pravo mlijeko, dok bi margarin i lako mlijeko bilo ponudjeno na stolu uz rucak, i samo ako bi neko dijete pitalo da li moze dobiti pravi puter i pravo mlijeko ona bi mu kuharica iznijela i dala. Jedan period ce biti tako u skolama pa ce onda politicari vrednovati da li je potraznja za pravim maslacem i pravim mlijekom dovoljna da bi se produzilo na isti nacin. 



Leif ov komentar:
Od gore navedenog moze se zakljuciti da ima politicara koji se usudjuju suprotstaviti Livsmedelsverketu. Naravno da ne bi trebalo da zaposleni u komuni koji su odgovorni za ova pitanja, a nemaju dovoljno znanja, donose odluke sta ce nasa djeca jesti u skolama. Posto im nedostaje znamje o ishrani jako je cudno da rade taj posao, trebali bi prvo da se educiraju ili promijene radne zadatke.

Dinkin doprinos kao vodja projekta u Eskilstuni je urodio plodom. Hvala Dinkaza dobro odradjen posao!

Göteborg i Mölndal sa 100 000 ucenika je na redu. Djelimicna pobjeda je vec tu, ucenici u juznom Skärgården nisu vise prisiljeni da jedu laki margarin.
Na kraju: Livsmedelsverket bi odmah trebao biti oslobodjen od zadatka da daje preporuke o oshrani jer kako izgleda nedostaje im znanje pa nisu ni kompetentni da obavljaju tu funkciju. Sto prije to bolje za narodno zdravlje.
// Leif Lundberg

Izvor:

Nema komentara:

Objavi komentar